AESA concedeix dues noves autoritzacions per operacions especialitzades a empreses membres de Catalonia Smart Drones

DroneLab és la primera empresa del clúster a aconseguir l’autorització per vols nocturns i en espai aeri controlat, i SITEP podrà realitzar operacions en espais aeris controlats amb les seves aeronaus de fabricació pròpia

 

Després de l’anunci de Techdrone com a primera empresa de Catalonia Smart Drones autoritzada per AESA, dues empreses més de la comunitat han obtingut recentment les autoritzacions que concedeix l’ens per al desenvolupament d’activitats específiques amb drons. Es tracta de Dronelab i SITEP, les quals han estat autoritzades per realitzar operacions aèries especialitzades en espai aeri controlat i en zona FIZ  (Flight Information Zone) fora de l’entorn aeroportuari dels proveïdors de serveis de transit aeri ENAIRE, SAERCO i FerroNATS.

El permís aconseguit per SITEP serà vàlid per a tres dels UAS que ells mateixos fabriquen: el SITEP VANT001 i el VANT003, octocòpters de 18 kg de MTOM, i el SITEP HELI002, helicòpter d’aproximadament 25 kg de MTOM.

Gràcies a aquesta autorització, l’empresa podrà dur a terme operacions en sectors com la investigació i el desenvolupament, els tractaments aeris fitosanitaris, l’extinció d’incendis, la fotografia aèria, la vigilància o les operacions de recerca i salvament.

Per la seva banda, l’empresa de serveis aeris Dronelab ha obtingut una autorització per a realitzar vols nocturns, la qual s’afegeix a l’autorització per operar en espai aeri controlat de manera indefinida en tot el territori estatal.

Dronelab ofereix des dels seus inicis serveis audiovisuals amb drons i helicòpters convencionals. Aquest 2020, l’empresa ha obert noves línies de negoci per cobrir necessitats del sector industrial incorporant a la seva cartera la topografia, la termografia o les imatges multiespectrals.

Aquestes noves línies de negoci, juntament amb els permisos que ha aconseguit recentment, obre un gran ventall de possibilitats amb les quals no comptava fins ara.

Totes dues empreses constaten que el camí per a obtenir aquestes autoritzacions ha estat llarg, d’entre nou mesos i un any des que van iniciar els tràmits. Coincideixen en el fet que, tot i que el procés és complex, també permet adquirir coneixements molt útils sobre protocols, gestors aeroportuaris i sobre la mateixa entitat AESA.

Aquestes i altres autoritzacions ja concedides es poden consultar a la base de dades pùblica d’AESA.