Altiplà Serveis Topogràfics i l’Ajuntament de Terrassa analitzen l’estat de les xemeneies amb drons

L’empresa, membre de la comunitat, utilitza els UAS per sobrevolar les estructures i obtenir informació topogràfica en tres dimensions

L’Ajuntament de Terrassa ha iniciat el procés d’anàlisi de l’estat de les xemeneies de la ciutat mitjançant drons. Les aeronaus d’Altiplà Serveis Topogràfics, empresa membre de Catalonia Smart Drones, sobrevolen les estructures amb l’objectiu de crear un registre que permeti digitalitzar les xemeneies del municipi i supervisar el seu estat en tres dimensions.

Les operacions es van iniciar fa una setmana i actualment es treballa en tres de les quinze xemeneies municipals de Terrassa: la xemeneia Roca i Pous, a la plaça Nova; la Guardiola, a la plaça de la Quadra de Vallparadís; i la xemeneia TISA, situada a la plaça de la Terrassa Industrial. La tecnologia dron permetrà determinar si existeixen evidències de deteriorament, així com reduir el temps d’observació, estalviar costos en les maniobres i garantir la seguretat per als responsables que realitzen les observacions a les infraestructures.

Des d’Altiplà Serveis Topogràfics, el seu responsable, Marc Sanllehí, explica que “el dron realitza captures d’imatge i, a partir d’aquí, es crea un model en tres dimensions i un núvol de punts que defineix la geometria amb molta precisió”. A partir d’aquest rigor mil·limètric, s’ofereix un model de l’estructura amb múltiples aplicacions.

El regidor de Manteniment Urbà, Parcs, Jardins i Obres Públiques, Raúl Ibáñez, exposa que el nou sistema d’observació amb UAS supera en eficiència i estalvi l’anterior mètode utilitzat. En relació a l’ús de drons, el regidor valora que “poder crear el registre suposa un pas endavant en el control i l’avaluació de les xemeneies municipals, uns elements catalogats i de gran valor patrimonial”.