Barcelona, un dels pols mundials en formació d’enginyers experts en drons

El Màster Universitari en Aplicacions i Tecnologia de Sistemes Aeris no Tripulats de la UPC és un dels pocs que forma enginyers experts en tecnologia dron

13 desembre 2017 – Aquest any, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha començat el Màster Universitari en Aplicacions i Tecnologia de Sistemes Aeris no Tripulats (Drons). D’aquesta forma, Barcelona passa a ser una de les poques ciutats europees que ofereix formació superior sobre aquest tipus de tecnologia.

El curs ofereix formació especialitzada en vehicles aeris no tripulats, incloent-hi aspectes tècnics, com ara el funcionament d’aquests i els dispositius que se’ls poden incorporar, i aspectes econòmics i legals, com ara les regulacions i les oportunitats comercials.

Una de les coses més interessants d’aquesta formació és la seva llista d’agents col·laboradors: més de 20 empreses i startups del sector dels drons, moltes d’elles membres de Catalonia Smart Drones. Aquests agents ofereixen un o més llocs de treball als estudiants. Així doncs, els estudiants poden aprendre d’autèntics professionals i, al mateix temps, compartir els seus coneixements i aplicar les seves habilitats a les corresponents empreses. Alguns d’aquests agents són startups, una opció molt interessant per als alumnes, ja que poden viure l’ecosistema real del sector i veure de primera mà com es pot construir un negoci des de zero i fer realitat les idees.

Unblur és una startup i agent col·laborador d’aquesta formació. Gràcies al nou màster de la UPC, ha incorporat una estudiant  en pràctiques que els aporta nous coneixements i punts de vista. La feina d’Unblur se centra a ajudar als serveis d’emergències a prendre decisions més ràpides i segures al lloc dels incidents amb el seu software IRIS. Actualment, els drons són cada vegada més populars dins els serveis d’emergències, però aquests no troben la manera d’integrar-los al seu dia a dia. Així doncs, Unblur es dedica a integrar els drons d’emergències amb el seu software. L’objectiu és aconseguir que eines com els drons siguin realment rellevants pels serveis d’emergències i els ajudin a salvar vides.

Unblur també ha participat en el curs amb classes sobre legislació aplicable a UAVs. S’ha treballat la idea bàsica que els drons són aeronaus i, per tant, estan subjectes al dret aeronàutic; s’han analitzat les organitzacions internacionals relatives al dret aeronàutic i el seu paper sobre aquesta tecnologia, la legislació espanyola i la futura normativa europea i, finalment, els aspectes ètics i legals dels drons militars i els aspectes de seguretat i privacitat dels drons civils.

La Universitat Politènica de Catalunya està formant a enginyers experts en drons, gent que serà capaç de moltes coses que sorprendran. Així doncs, avui dia, Barcelona i el món són més drone friendly gràcies a projectes com aquest: el Màster Universitari en Aplicacions i Tecnologia de Sistemes Aeris no Tripulats (Drons).

Article original de Marc Valls Estefanell, Soci d’Unblur i expert legal en drons i màquines autònomes.

Foto CC de Sorry imKirk a Unsplash.