Catalonia SmartLAB: la innovació oberta arriba als municipis catalans

La xarxa de laboratoris urbans compta amb 41 municipis on es proven solucions innovadores en col·laboració amb empreses TIC catalanes

22 d’agost 2018 – El projecte Catalonia SmartLAB, emmarcat dins de la iniciativa SmartCAT de la Generalitat de Catalunya, busca posar en contacte a empreses del sector de les noves tecnologies i ajuntaments amb reptes particulars o voluntat de digitalització.

Durant la primera meitat de 2018 s’han realitzat 4 pilots en el marc del projecte: la plataforma col·laborativa i de participació ciutadana Minuts s’ha posat en pràctica a Vilafranca del Penedès; a Terrassa s’ha provat l’aplicació d’ajuda a cuidadors i afectats per la malaltia de l’Alzheimer YoTeCuido; Barberà del Vallès ha donat el tret de sortida al pilot de mobilitat BusUp, i l’empresa Energy Tools ha facilitat una millor gestió energètica a edificis municipals de Sant Cugat del Vallès.

En paraules del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, la iniciativa Catalonia SmartLAB ofereix “solucions innovadores a reptes propis de cada ciutat”. En aquest sentit, Puigneró ha destacat en diverses ocasions que és gràcies al “lideratge des dels municipis” que “[la Generalitat] pot impulsar polítiques smart per millorar la vida de la ciutadania”.

La xarxa SmartLAB va néixer amb el doble objectiu d’impulsar el sector tecnològic oferint accés a infraestructures i entorns reals de proves i, addicionalment, de potenciar la innovació oberta a les ciutats i pobles catalans gràcies a la seva participació com a laboratoris urbans en proves pilot basades en noves tecnologies.

Per als ajuntaments i entitats supramunicipals, es tracta d’una fórmula molt interessant per trobar solucions als reptes urbans amb l’ajuda de les tecnologies i dels nous paradigmes smart.

Les empreses participants, per altra banda, poden accedir a entorns reals de gran diversitat, des de municipis turístics a zones rurals, del litoral a la muntanya. Els seus productes i solucions han de resoldre reptes relatius al funcionament de la ciutat, els serveis dels ajuntaments o la participació dels ciutadans, entre d’altres.

Si esteu interessats en la iniciativa Catalonia SmartLAB, podeu consultar la seva web per saber-ne més.