Catalunya també es mou amb Galileu

Diverses iniciatives emprenedores preparen productes amb el nou sistema de satèl·lits

16 desembre 2016 – La Comissió Europea fa anys que anima els emprenedors i els investigadors a crear aplicacions que facin servir Galileu, el sistema que utilitza el nom del pioner entossudit a demostrar que la Terra girava al voltant del Sol. L’ecosistema científic s’ha anat movent tots aquests anys i han generat diverses iniciatives, com la de Kowat, una empresa catalana que va quedar segona en l’últim concurs mundial de l’European Satellite Navigation Competition. El seu projecte: crear drons espantaocells que funcionen de manera autònoma.

«Construïm drons amb la forma i el comportament d’un rapinyaire depredador de determinades espècies que amenacen cultius, piscifactories o aeroports, o que embruten les ciutats. Les espècies que actuen com a plaga perceben el rapinyaire com si fos real i quan el veuen se’n van», explica Matilde Bellido, directora executiva de la companyia.

El dron-ocell

Kowat, que intenta ser admesa en la incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea (ESA) a Castelldefels, ja ha desenvolupat diversos models de dron-ocell que programen segons cada circumstància. «No és un robot, però té un pilot automàtic que exigeix molta precisió perquè els moviments dels rapinyaires són molt ràpids i poden ser de fins a 90 graus, i s’han d’imitar bé», assenyala.

L’apartat català de la mateixa competició ha congregat sempre força interès, assenyala el seu organitzador, Armengol Torras, i s’han presentat aplicacions de nivell, encara que no sempre han trobat finançament o padrins.

Incubadora d’empreses

En la part de les màquines, Tryo Group (l’antiga Mier), amb seu a la Garriga, ha construït part de la maquinària dels satèl·lits i el control terrestre que opera el sistema Galileu i que gestiona l’ESA. I des de la UPC s’han creat algoritmes utilitzats per als sistemes de precisió en diversos programes.

La Incubadora d’empreses BIC que tenen l’ESA i Barcelona Activa a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Castelldefels acull tres empreses que treballen actualment en aplicacions que utilitzen Galileu. «Orbita-Line desenvolupa rutes dinàmiques per a autobusos; SEKG fa servir el mòbil i el posicionament de Galileu per determinar l’estat d’ànim de l’usuari, i Rokubun desenvolupa algoritmes de posicionament molt precisos per a dispositius de baix cost», explica Jorge Fuentes, director de la BIC-ESA Barcelona.

I l’Institut Cartogràfic de Catalunya farà servir els seus equips nous (amb el senyal de Galileu) per als seus GPS agrícoles, que afegeixen informació precisa per a la maquinària del camp, on és important saber quina part s’ha fet de la sega o la sembra, per exemple. Tot i així, l’autèntic centre de control dels satèl·lits Galileu estarà a Torrejón de Ardoz.

 

Font: El Periódico