Barcelona, capital del Big Data i la Intel·ligència Artificial

El centre de recerca Eurecat organitza aquest congrés que tindrà lloc el 17 d’octubre i comptarà amb representants de Microsoft, l’Institut Internacional de Recerca en Telecomunicacions Avançades del Japó, CaixaBank, el Barcelona Supercomputing Centre o la Universitat Pompeu Fabra, entre altres.

Notícia original d’Eurecat.

02 d’octubre 2019 – Barcelona acollirà a mitjans d’octubre el Big Data & AI Congress, el congrés de referència en Big Data i explotació de grans volums de dades al sector empresarial que, en aquesta nova edició, reforçarà els continguts sobre Intel·ligència Artificial, una tecnologia “cada cop més present i convergent”, segons explica el director de l’esdeveniment, Marc Torrent, director de la Unitat de Big Data & Data Science del centre tecnològic Eurecat.

En paraules del president d’Eurecat, Xavier Torra, que obrirà el congrés, “la confluència del Big Data i la Intel·ligència Artificial obre unes oportunitats immenses que el teixit econòmic i social no pot deixar passar”.

Per aprofundir en aquesta perspectiva, la present edició del Big Data & AI Congress, que tindrà lloc el 17 d’octubre, comptarà amb el vicepresident corporatiu d’Intel·ligència Artificial i Recerca a Microsoft, Jordi Ribas, que parlarà sobre el panorama actual de la Intel·ligència Artificial i aprofundirà en l’auge d’aquesta tecnologia. També explicarà aplicacions avançades d’Intel·ligència Artificial desenvolupades per Microsoft, alguns desafiaments ètics complexos que planteja i com pot tenir un impacte real a l’entorn laboral, empresarial i social.

El congrés comptarà també amb Soheil Keshmiri, investigador principal de l’Institut Internacional de Recerca en Telecomunicacions Avançades del Japó, que impartirà una ponència sobre la interacció física entre les persones i els robots. En aquest respecte, compartirà alguns dels avenços més recents que el seu equip ha aconseguit en àrees com l’entrenament cognitiu de gent gran, l’atenció infantil i l’alleujament de l’estrès.

Dins de l’apartat de casos d’èxit, l’enginyera Jenny Bermúdez, de CaixaBank, explicarà com l’equip d’analítica avançada de l’entitat financera ha implementat un innovador model basat en Grafos, amb la finalitat de millorar la precisió i el temps d’execució de les anàlisis de fraus. Per la seva banda, l’experta en dades Marta Rams, de l’editorial Penguin Random House, oferirà la ponència “Lectures del present futur”, on detallarà el desenvolupament d’un model de predicció que determina el volum de vendes d’un títol a partir de variables específiques existents que poden determinar l’èxit d’un llibre. També presentaran els seus avanços empreses com HP i Cleverdata Solutions.

Enguany el programa inclou sessions paral·leles dedicades a l’estratègia, la tecnologia, workshops i networking, on empreses i organitzacions exposaran la seva visió del present i del futur de la Intel·ligència Artificial, amb exemples de tecnologies d’explotació de dades i la seva aplicabilitat, amb la participació d’empreses com Nestlé i Aigües de Barcelona i centres tecnològics com el Barcelona Supercomputing Centre i Eurecat.

Les sessions i workshops més tècnics se centraran en els algoritmes vinculats a casos capdavanters en Intel·ligència Artificial, mitjançant la presentació de diferents configuracions en arquitectures, plataformes i infraestructures. També abordaran l’equitat i interpretabilitat dels algoritmes d’Intel·ligència Artificial, a partir d’una ponència del professor Carlos Castillo, que dirigeix el grup de recerca de Ciències Web i Informàtica Social a la Universitat Pompeu Fabra.

El Big Data & AI Congress està organitzat per Eurecat, amb el patrocini del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya; l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa; CaixaBank i SDG Group. També compta amb el suport de la companyia d’Indra Minsait i d’ESADE, grup ICA, Introhive i Michael Page.