La normativa estableix que no es pot pilotar cap aeronau de manera negligent o temerària de manera que posi en perill la vida o les propietats alienes. Ignorar-ho pot comportar sancions de fins a 225.000€
Barcelona, 23 maig 2017 – Tot i que s’utilitzi de manera recreativa, un dron no és una joguina, és una aeronau. En el moment de comprar-vos un dron, heu de tenir en compte una sèrie de riscos que poden comportar aquest tipus d’aparell. A continuació els exposem per tal que disposeu de la màxima informació.

Foto de Jaromír Kavan / CC
Què hem de saber abans de comprar un dron per a ús recreatiu o esportiu?
Tot i que no cal cap llicència ni certificat de coneixements, el pilot ha de saber fer volar l’aeronau amb seguretat. La manca de perícia no és eximent de la conducta negligent o temerària i dels danys causats.
Una forma segura d’operar i aprendre a utilitzar un dron és federar-se i pilotar en un camp d’aeromodelisme homologat.
Què NO podem fer amb un dron?
- No podeu pilotar de forma negligent o temerària.
- No podeu posar en perill a tercers.
- No podeu perdre de vista el dron (màxima distància entre el dron i el pilot 500 metres)
- Volar a una altura superior a 120 metres.
- Volar de nit o en condicions atmosfèriques adverses (es considera nit des que desapareix l’últim raig de sol fins que torna a sortir el primer raig de sol a l’horitzó).
- Cal evitar crear interferències o incidents amb altres aeronaus, sobretot, quan estan efectuant les maniobres d’aterratge i enlairament. Cal tenir en compte que els avions comercials a 6 km del aeroport ja estan volant força baixos.
- Volar en zones on es realitzin activitats amb aeronaus a baixa alçada, àrees de parapent, paracaigudisme, camp d’aeromodelisme.
- Volar en parcs naturals.
Què hem de saber abans de pilotar un dron?
Per fer volar l’aparell s’aconsella respectar les distàncies de seguretat.
- Edificis en ciutats, pobles o llocs habitats: 150m
- Grup de persones o aglomeracions: 50m
- Infraestructures d’interès general o empreses amb activitat perillosa: 150m
- En zones on estan volant altres aeronaus a baixa altura, zones de parapent, globus aerostàtics, paracaigudisme, etc.: 150m (recomanació 500m)
MOLT IMPORTANT: aeroports, aeròdroms i heliports
Hem de tenir en compte que la llei de navegació aèria és molt estricta en la seguretat en vol i en aquest sentit en cas de rebre algun avís per molèstia o interferència de una aeronau quant està volant o efectuant les maniobres d’aterratge o enlairament, el responsable serà la persona que manipula el dron.
Si aquesta interferència o molèstia obliga a alterar ruta o maniobres de l’aeronau, la sanció pot arribar als 225.000 euros.
Podeu consultar l’article sencer a la pàgina web dels Mossos d’Esquadra.