Drons, una realitat que ha arribat per quedar-se

Els ponents de la jornada ‘L’aplicació dels drons a les ciutats intel·ligents’ van abordar temes com la capacitat dels sistemes UAV per millorar l’aplicació de la tecnologia smart city, els seus usos i aplicacions o la necessitat d’actualitzar la legislació

21 novembre 2017 – El passat dimecres dia 15, l’estand de l’Ajuntament de Barcelona al congrés Smart City Expo World Congress va ser l’escenari de la jornada ‘L’aplicació dels drons a les ciutats intel·ligents’, organitzada pel CTecno i que va reunir una quarantena d’empresaris interessats en l’ús d’aquests aparells a l’hora de desenvolupar les smart cities.

Ermengol Casanovas, director general de SITEP

La trobada, moderada pel director de l’estratègia SmartCat, Daniel Marco, va comptar amb la participació de professionals del sector dron català. Ermengol Casanovas, director general de SITEPDaniel Serrano, cap de línia de sistemes autònoms a Eurecat, i Carlos Ferraz, Innovation Manager a Hemav, van oferir una visió completa sobre les possibilitats i els reptes de fer servir les tecnologies dron a zones urbanes, així com les fórmules amb les quals els vehicles autònoms no tripulats poden millorar l’aplicació de les solucions smart a les ciutats.

Ermengol Casanovas va destacar les àmplies possibilitats de la indústria dron per incrementar la qualitat dels serveis de les smart cities, agilitzant els processos i augmentant-te la seguretat i l’eficiència. SITEP, per exemple, desenvolupa drons amb sensors tèrmics i òptics per a ús en les tasques dels cossos de bombers, garantint així la seguretat dels operaris en enderrocs d’edificis o supervisions d’aglomeracions.

Daniel Serrano, d’EURECAT, va presentar el projecte ARSI de navegació autònoma per inspeccions de clavegueram. Aquest sistema inspecciona l’entorn i reconstrueix la trajectòria en 3D per esbrinar els defectes i poder-los resoldre. L’agilitat dels drons i la capacitat de maniobra són alguns dels avantatges de fer servir aquesta tecnologia.

Daniel Serrano, cap de línia de sistemes autònoms a Eurecat

Per acabar, Carlos Ferraz, va parlar de la recollida i processament de dades mitjançant capes de valor. Aquests serveis permeten als clients prendre decisions amb una informació molt completa i acurada. Ferraz va destacar també la seguretat que aporten els drons i el seu ús en el sector de l’agricultura de precisió o la distribució elèctrica.

Les conclusions varen ser compartides pels ponents: la legislació actual és massa restrictiva i és necessària una actualització per continuar avançant dins del sector, la seguretat és essencial en la indústria dron, i la robotització del treball no destrueix ocupació, sinó que n’augmenta la qualitat.

Veure galeria de fotos del CTecno.

Veure vídeo resum de la jornada.