Els Agents Rurals incorporen un dron d’ala fixa a la seva flota

Amb aquesta adquisició el cos compta amb una flota de 9 aeronaus de control remot

Muntatge del dron d’ala fixa a la Seu Central dels Agents Rurals

Notícia original de govern.cat

2 de juny del 2020.- Aquest divendres s’ha lliurat a la Seu Central dels Agents Rurals el primer dron d’ala fixa del cos. L’adquisició d’aquesta aeronau, model EXO C2-L de l’empresa Exodronics membre del Catalonia Smart Drones, permetrà augmentar la capacitat operacional, arribant als 70 minuts de vol i podent cobrir una superfície de 150 hectàrees o arribar als gairebé 70 quilòmetres de recorregut lineal. A diferència dels models multi rotor dels que ja disposa el cos, permetrà realitzar vols silenciosos, una característica important per totes les tasques relacionades amb la fauna.

L’aeronau disposa actualment d’un sensor RGB, amb previsió d’incorporar-hi un sensor multiespectral i un altre de tèrmic. El control té una connexió compatible amb 3G/4G/5G que permet visualitzar les imatges en temps real durant el vol i disposa d’un sistema de navegació per satèl·lit amb una precisió per sota d’un centímetre. L’aparell està homologat per complir amb totes les noves directives europees.

La incorporació d’aquesta nova eina amb tecnologia avançada facilitarà les tasques de topografia i mapeig, així com el control de canvis en extensions forestals i terrenys agrícoles. Així mateix, aquesta adquisició representa un salt endavant respecte l’elaboració de censos de fauna, pel control i supervisió del medi natural i per la gestió de crisis derivades de desastres naturals com temporals, inundacions o incendis forestals.

El Director General dels Agents Rurals, Marc Costa, ha valorat molt positivament aquesta adquisició, recordant que “la modernització i adequació dels recursos materials a les noves necessitats és un dels eixos bàsics plantejats al Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals. Després d’iniciar el procés de renovació del parc mòbil del cos, seguim fent esforços per millorar les eines de treball dels agents, no només per terra sinó també per aire”, ha rebelat.

Dron EXO C2-L

La Unitat RPAS

La Unitat RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) del Cos d’Agents Rurals es va crear dins del Grup de Suport Aeri l’estiu de l’any 2018 per fer front a les diferents necessitats que havien sorgit, especialment en incendis forestals, inspeccions de caça i pesca i en les tasques de vigilància i control.

La unitat RPAS està integrada per 18 agents i actualment disposa de vuit drons multirotors (quatre Phantom 4 PRO, tres Mavic Enterprise i un Matrice 210) al que avui s’hi afegeix l’EXO C2-L, el primer dron d’ala fixa del cos.