Els drons es sumen a la lluita per combatre la COVID-19

Els membres de Catalonia Smart Drones aporten la seva expertesa en diversos camps per ajudar durant el confinament i en la lluita contra el virus.

07 abril 2020 – En la situació actual d’estat d’alarma i confinament estricte en la que es troba la major part de la població, hi ha molts professionals que treballen cada dia per ajudar a combatre la COVID-19 i garantir que la resta de la ciutadania té totes les seves necessitats cobertes.

Els membres de Catalonia Smart Drones són part d’aquests professionals que estan sumant esforços i afegint el potencial dels drons a la lluita contra els efectes del coronavirus. Gràcies al fet que poden pilotar-se a distància, els UAV permeten mantenir als professionals i operaris allunyats dels focus d’infecció. Els principals casos d’ús que s’han identificat i ja s’estan aplicant en diversos països són:

  • Sanitari: els drons equipats amb càmeres termogràfiques poden mesurar la temperatura corporal de les persones.
  • Neteja: els drons poden aplicar productes desinfectants.
  • Transport: els drons poden transportar paquets, medicaments i productes que siguin poc voluminosos. 
  • Vigilància: ajudant als cossos i forces de seguretat a patrullar i assegurar que la població estigui complint amb el Reial Decret d’estat d’alarma
  • Comunicació: els drons poden transportar megàfons per enviar missatges a la població.

Segons una enquesta realitzada entre els dies 27 i 31 de març als membres de l’ecosistema de Catalonia Smart Drones, actualment s’està treballant majoritàriament amb solucions en els àmbits de la salut i de la vigilància.

Pel que fa a la vigilància ciutadana, la policia local de ciutats com Barcelona, Badalona, Parets del Vallès o Matadepera ja ha començat a incorporar drons en les seves tasques. L’empresa Droneless ha aportat les seves solucions tecnològiques per ajudar a la policia a combatre la pandemia. El seu dron GDU SAGA permet localitzar vianants que incompleixen el confinament i alertar-los amb un altaveu i mesurar la temperatura corporal de les persones per detectar si tenen febre. 

 

Per altra banda, l’empresa FMIC (Facility Management para Infraestructuras Críticas) està col·laborant amb la policia local de Badalona en entorn urbà amb solucions com els drons EPIC (Equips de Protecció Individual i Col·lectiva), els quals permeten comunicar-se amb els ciutadans a distància per reduir el risc de contagi.

Altres empreses de la comunitat com SpaceSur, integrant de la Comunitat Newspace Barcelona, Dronelab, Deep Solutions, EbreDrone i DroneFUTURA ofereixen els seus serveis en el sector de la vigilància, ja sigui amb imatges satel·litals, drons o mitjançant solucions IoT.

En l’àmbit de la salut, alguns membres de l’ecosistema dron català com FlyEquant i AIRK Drones estan donant suport als professionals de la salut amb les seves impressores 3D. En coordinació amb altres Makers de les províncies de Tarragona i Barcelona, estan imprimint pantalles de protecció per entregar als centres mèdics de les seves localitats.

AIRK Drones també col·labora amb el sector dissenyant material sanitari i models 3D, així com ajudant en el procés d’homologació en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell estan establint un sistema de distribució entre els centres sanitaris del municipi. DeepSolutions, per la seva banda, està desenvolupant una prova de concepte (POC) amb càmeres i intel·ligència artificial per ajudar als hospitals de Catalunya a mesurar la temperatura dels pacients de manera més precisa, incorporant paràmetres com l’edat i el sexe entre altres.

L’empresa EbreDrone ha posat a disposició de l’administració els drons que habitualment s’utilitzen per fer fumigacions agrícoles amb l’objectiu que realitzin aplicacions de productes desinfectants.

Drones de Carreras (DDC), per la seva banda, ha posat a disposició de l’associació COVIDWarriors la seva expertesa en tecnologia i realització d’esdeveniments mitjançant sistemes audiovisuals i d’streaming, impressió 3D o configuració de robots.

Una conseqüència del confinament ha estat que arreu del país els nivells de contaminació han baixat considerablement. DronFUTURA disposa de drons equipats amb sensors per mesurar els nivells de pol·lució a diferents alçades i de manera georeferenciada. Actualment, l’empresa està considerant poder realitzar mesures en entorns urbans aprofitant la situació.

Algunes companyies dedicades a la formació també han volgut posar el seu gra de sorra durant el confinament. L’empresa Terradron ofereix vals gratuïts per realitzar cursos en línia, mentre que AEROFOR Enterprise ha publicat diversos vídeos explicatius sobre les activitats permeses amb drons, tant per ús professional com recreatiu, durant l’estat d’alarma fent referència als casos d’ús identificats i en especial al compliment del Reial Decret 1036/2017 i ajudant a difondre les bones pràctiques.