Els drons socorristes milloren les labors de vigilància i salvament marítim arreu del món

Durant l’estiu de 2017 s’ha consolidat l’ús de vehicles aeris no tripulats a les platges, millorant els temps de resposta i ampliant les àrees de vigilància

23 agost 2017 – Cada cop són més les aplicacions dels vehicles aeris no tripulats en diversos sectors i serveis, tant privats com públics. Aquest estiu, s’ha notat especialment un ús molt concret d’aquests aparells a les platges, des de les catalanes fins a les de Nova Zelanda. Es tracta de l’ús de drons com a efectius de suport a la vigilància i el salvament de persones durant l’època estival.

Aquest servei, emparat per les autoritats locals i realitzat per pilots professionals certificats, millora els temps de resposta i amplia els espais de vigilància dels socorristes. Els drons ofereixen nous ulls on els dels socorristes no arriben i poden fins i tot llençar flotadors salvavides que actuen com el primer pas en les tasques de salvament de persones al mar.

A països com França, Alemanya, Brasil o Nova Zelanda ja fa temps que s’està aplicant aquesta nova fórmula de vigilància a algunes de les platges més concorregudes del món. A la de Copacabana, a Rio de Janeiro, es van començar a fer servir drons durant la temporada d’estiu de 2015. A França, els drons especials de rescat marítim HELPER van ajudar a més de 50 banyistes durant el primer any d’implementació. Les perilloses platges novazelandeses de Muriwai també han realitzat proves aquest any amb els aparells, ja que resulten molt més ràpids i econòmics que ampliar la cobertura d’helicòpters de vigilància a la zona.

També a Espanya s’ha començat a treballar amb pilots de dron que acompanyen la labor dels socorristes. A les platges del Port de Sagunt i d’Almardà, a la Comunitat Valenciana, o a Fuengirola, a Màlaga, els drons vigilen espais de fins a 500 metres des de la costa i responen als incidents en un temps màxim d’un o dos minuts des del moment de l’avís. Aircatdrone, empresa de la comunitat Catalonia Smart Drones, ja ha posat el seu coneixement a l’abast dels serveis de salvament i vigilància de Protecció Civil a Cantàbria.

Catalunya no es queda enrere en l’aplicació d’aquesta innovadora labor de salvament tecnològica. A Cunit, Protecció Civil i la Policia Local van posar en marxa l’estiu passat un projecte de suport amb drons a les platges que no només resulta de molta utilitat per a garantir la seguretat dels banyistes, sinó també per realitzar un exhaustiu control de l’estat de les aigües i poder actuar davant l’existència de bancs de meduses o la presència d’altres animals.