Els drons, tecnologia clau en l’estratègia d’innovació de les empreses elèctriques

L’empresa operadora del sistema elèctric estatal Red Eléctrica Española ha anunciat una inversió de 9 milions d’euros en innovació durant l’any 2017

Barcelona, 16 maig 2017 – Red Eléctrica Española va comunicar a finals del mes d’abril que dedicarà una inversió de 9 milions d’euros durant l’any 2017 per desenvolupar 64 projectes d’innovació amb l’objectiu de potenciar el creixement i la sostenibilitat del grup.

https://unsplash.com/@matthewhenry

D’entre les quatre grans àrees sobre les quals giraran els esforços d’innovació (persones, sostenibilitat, tecnologia i digitalització), destaca la utilització de drons per minimitzar el risc de les persones durant les tasques de manteniment de les línies elèctriques.

No és la primera empresa energètica que s’acull a l’ús d’aeronaus no tripulades per realitzar diverses operacions tècniques. La filial d’electricitat de Gas Natural Fenosa a Espanya, Unión Fenosa Distribución, va començar l’any 2016 a incorporar els drons a les seves actuacions en terreny.

En el cas d’Unión Fenosa Distribución, el soci tecnològic amb què compten per a realitzar aquestes tasques és HEMAV, empresa membre de Catalonia Smart Drones. Els equips dedicats a les inspeccions es componen de dues persones: un pilot de drons qualificat i certificat i un operador de càmera.

Segons estimacions d’Unión Fenosa, la implementació de vehicles aeris no tripulats ha aconseguit augmentar la productivitat en un 20% i reduir costos en un 30%.

L’ús de drons en l’entorn elèctric té com a objectius principals la supervisió de les línies d’alta tensió i d’instal·lacions de difícil accés i la detecció de defectes que amb inspeccions tradicionals quedaven sense resolució. La millora en la productivitat que suposa la seva utilització i la reducció del risc per als operaris fa pensar que el sector energètic comptarà amb aquesta tecnologia cada cop més en anys vinents.