El govern estatal preveu multiplicar per deu l’ús de drons els pròxims anys

El Ministerio de Fomento presenta un Pla Estratègic amb l’objectiu de fomentar el creixement i la competitivitat del sector civil dels drons

22 març 2018 – El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va presentar el passat dia 19 de març el “Plan Estratégico para el desarrollo del sector civil de los drones en España 2018-2021”, el qual estableix el full de ruta necessari per assegurar que el sector creix d’acord amb un marc d’actuació clar i amb l’objectiu de posicionar Espanya com a referència internacional en aquest àmbit.

Foment preveu que el sector dels drons multipliqui per 30 la seva mida en els pròxims 15 anys, fent necessari un nou pla que contempli mesures de promoció empresarial i de finançament europeu i nacional per assegurar la fortalesa de les empreses en R+D+i.

La recerca és una de les apostes més fortes del pla, que preveu la creació d’un Centre d’Excel·lència per promoure l’R+D+i entre empreses i universitats, així com un laboratori de drons per generar noves aplicacions i models de negoci.

Contingut del pla

El pla estableix 4 eixos estratègics:

  • Implantació àgil i eficient de la normativa aprovada el passat mes de desembre i elaboració d’una regulació europea que doni resposta a les necessitats futures del sector.
  • Aplicació d’Enaire per oferir informació precisa i garantir els vols segurs.
  • Millorar el coneixement del sector amb tasques de gestió del coneixement i de divulgació.
  • Coordinació entre les diverses administracions involucrades en el sector dron.

Des d’ara fins al 30 d’abril s’obre un procés de consulta per elaborar la versió final del pla. Es poden enviar els comentaris a la bústia drones.dgac@fomento.es

Aplicacions i integració a les ciutats

Els avenços normatius en aquest sector hauran de fomentar les aplicacions en entorns com l’agricultura, la inspecció d’infraestructures, les tasques de vigilància, el transport de paqueteria o les actuacions d’emergència.

El pla preveu també la integració dels UAVs a les ciutats intel·ligents per millorar la vida dels ciutadans amb conceptes com l’U-Space, que pretén integrar i gestionar el trànsit de drons a baixa alçada.

Aplicació web Enaire

La nova aplicació web d’Enaire millora el servei als usuaris oferint dades i informació aeronàutica per identificar les possibles restriccions de vol i adequar sempre les sortides de drons a la legislació vigent. Gràcies a l’aplicació gratuïta, els usuaris podran planificar el seu vol i llegir avisos i alertes amb antelació.

Consulta el Plan Estratégico