Vodafone realitza un pilot amb drons 4G a Moià per establir el model de cobertura aèria

  • Vodafone ha realitzat un pilot amb drons 4G a Moià amb l’objectiu de definir un model de cobertura aèria que permeti l’ús massiu de drons més enllà de la línia de visió en un entorn segur
  • Aquest pilot permet establir les bases per garantir la connectivitat dels drons equipats amb SIM 5G, així com la seva geolocalizació i control a distància en temps real amb la xarxa de Vodafone, cosa que permetria aterrar-los en cas d’accés a zones restringides, com aeroports o aeròdroms
  • El vol s’ha realitzat en col·laboració amb el BCN Drone Center
  • Aquest pilot permetrà impulsar l’ús de drons de manera segura en diversos sectors d’activitat econòmica. S’estima que, l’any 2050, els drons que volen a altituds de fins a 400 peus representaran 250 milions d’hores de vol, enfront de només 33 milions d’hores per a avions tripulats en espai aeri controlat

Notícia original de Vodafone.

03 de desembre 2018 – 

Vodafone ha realitzat un pilot amb drons 4G al BCN Drone Center de Moià amb l’objectiu de definir un model de cobertura aèria que permeti l’ús massiu de drons més enllà de la línia de visió en un entorn segur.

Aquest pilot permet assegurar que pròximament es puguin realitzar múltiples vols de drons en un mateix espai aeri per sota dels 400 peus (120 metres) de manera organitzada, ja que en l’actualitat les xarxes mòbils només ofereixen cobertura a nivell de sòl.

Les mesures de qualitat del servei de la xarxa de Vodafone permetran definir el model de cobertura òptim perquè les xarxes 5G puguin proporcionar servei a milers de drons de forma simultània amb garantia d’estabilitat. D’aquesta manera, estarien permanentment connectats i geolocalitzats en temps real i podrien ser aterrats en cas d’accés a zones restringides, com aeroports o aeròdroms.

Primer operador en controlar un dron mitjançant la xarxa

Vodafone va ser la primera operadora a controlar i posicionar un dron utilitzant la xarxa de telefonia mòbil gràcies a la tecnologia RPS (Ràdio Positioning Sistem), que permet una estimació molt precisa de la posició de la SIM sense col·laboració del dron, proporcionant una font alternativa a la tradicional basada en les coordenades GPS reportades per l’aeronau, el que afegeix robustesa i protecció davant possibles intents de falsificació o inutilització del senyal de GPS. El sistema RPS és una tecnologia protegida per Vodafone i publicada per al seu lliure ús per terceres parts, amb vista a accelerar el desenvolupament d’aquest sector per part d’altres actors de la indústria sense cap mena de contraprestació.

Aquesta solució permetrà impulsar l’ús de drons de forma segura en diferents sectors d’activitat econòmica com: la logística, la gestió de flotes i transport, l’agricultura, la vigilància de fronteres o les infraestructures crítiques, tots ells camps en els quals s’espera un important creixement econòmic en els pròxims anys.

Aquest avenç tecnològic permetria disposar d’una solució per anar obrint i liberalitzant la gestió i l’ús del tràfic de drons per a activitats professionals; un aspecte sobre el qual les institucions europees fa anys que treballen per trobar l’equilibri entre el desenvolupament del sector dels drons a escala massiva i la necessària seguretat en el trànsit aeri.

S’estima que l’any 2050 els drons que volen a altituds de fins a 400 peus representaran 250 milions d’hores de vol, davant de només 33 milions d’hores per a avions tripulats en espai aeri controlat.