Interior crea una xarxa de detecció i control de drons a Barcelona i les principals infraestructures aeroportuàries i petroquímiques de Catalunya

La xarxa, formada per sensors i càmeres d’alta definició, permetrà als Mossos d’Esquadra localitzar i identificar de manera fiable aeronaus no tripulades que sobrevolen l’espai públic

Notícia original de gencat.cat

Aquest matí, el conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat del director general de la Policia, Pere Ferrer i del comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent,  ha presentat en roda de premsa la nova xarxa de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra per a la detecció i control de drons a Barcelona i les principals infraestructures aeroportuàries i petroquímiques de Catalunya.

Buch ha explicat que “el projecte Kuppel és una mirada al futur que ha comportat molts mesos de feina i que està centrat en l’ús dels drons”. El titular d’Interior ha posat en valor que “entre l’any 2019 i el segon trimestre de 2020 hem tingut uns 900 incidents amb l’ús dels drons. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que “l’ús dels drons pot ser a nivell domèstic però  també pot tenir un risc  associat al terrorisme, a l’espionatge, al tràfic de drogues o fins i tot a la seguretat aèria”.

Buch ha confirmat que “Kuppel consta de diverses fases, la primera comença aquest mes d’agost, en que s’establirà una protecció a la ciutat de Barcelona i ja al setembre una protecció a l’aeroport del Prat i al complex petroquímic de Tarragona”. El conseller ha destacat que “quan Kuppel estigui instal·lada, Barcelona serà la primera gran capital europea que protegeix l’entorn urbà dels drons”.

Projecte KUPPEL

El Departament d’Interior, a través de la xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya,  posa en marxa una xarxa de detecció de drons que ha de permetre a la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra  reforçar la seguretat ciutadana a partir del control de la superfície aèria de Barcelona i de les infraestructures aeroportuàries i complexos petroquímics més importants de Catalunya. Aquesta xarxa, formada per sensors i càmeres d’alta definició, localitza i identifica de manera fiable aeronaus no tripulades que estan operant en zones d’exclusió aèria.

Durant aquest mes de juliol s’instal·len els equips de detecció a Barcelona per tal que entrin en funcionament durant la primera quinzena d’agost. Es preveu que a partir de la primera quinzena de setembre s’acabaran de col·locar els equips al Prat de Llobregat i al Camp de Tarragona. Amb aquests treballs es preveuen instal·lar un vintena d’equips i el seu software que estaran sota el comandament de la sala Central de Comandament de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra i plenament operatius en els tres àmbits territorials que s’han determinat en el projecte.

L’empresa alemanya Droneless serà l’encarregada de dur a terme aquest projecte, anomenat Kuppel, que té un cost de 400.000 euros. Les funcions d’aquesta  infraestructura en els entorns on es desplegarà són:

  • Detecció de l’aparell no tripulat a la superfície aèria
  • Geolocalització dels aparells no tripulats i del comandament
  • Seguiment i enregistrament de les trajectòries del vol
  • A Barcelona, visualització en ple vol de l’aparell
  • Inhibició, només en aquelles situacions  de risc associat a esdeveniments puntuals

Aquest sistema notifica l’alerta en temps real i permet detectar la comunicació entre un dron i el seu control remot, així com realitzar una recerca i localització del lloc per on sobrevola i des d’on s’està pilotant. A partir d’aquí es rebrà informació relacionada amb el tipus d’aeronau, el seu fabricant i model. Aquestes càmeres, de moviment vertical i horitzontal i amb zoom, tenen integrada la il·luminació d’infrarojos, a més d’un filtre bloquejador d’infrarojos extraïble automàticament i que està actiu de dia i de nit.

Durant l’any 2019 i el primer semestre del 2020, es van registrar a Catalunya 892 incidents relacionats amb drons que sobrevolaven l’espai públic. D’aquests incidents, un 72% van tenir lloc a Barcelona, seguits d’un 15% al Camp de Tarragona. La resta es van distribuir per les regions policials de Metrosud, Metronord i Girona.