La Generalitat i el Port de Barcelona donen el tret de sortida de l’SmartCatalonia Challenge 2019

La quarta edició del concurs cerca solucions innovadores per sis reptes plantejats per aquesta “infraestructura cabdal per al desenvolupament del país”, en paraules del conseller Puigneró.

Notícia original d’SmartCatalonia.

20 de març 2019 – El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, han endegat avui la quarta edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs que promociona la innovació oberta per tal de resoldre reptes amb l’ús de tecnologies digitals avançades.

En aquest sentit, es volen aprofitar tecnologies com el big data, la internet de les coses, els drons, la intel·ligència artificial o l’automatització  per generar canvis i millores profundes que connectin els diferents actors de la cadena logística, agilitzin transaccions i tràmits, o automatitzin processos.

Així, el Port de Barcelona vol aprofitar aquestes tecnologies per millorar la seva eficiència i créixer de manera sostenible. Per fer-ho, ha creat l’àrea Digital Port, que ha definit una cinquantena d’accions i en els propers anys invertirà 10 milions d’euros en el desplegament d’una nova xarxa de telecomunicacions que permeti aprofitar el potencial de la internet de les coses i el 5G.

Aquesta quarta edició aposta, doncs, pel concepte ‘smartport’, plenament alineat amb un dels cinc grans eixos d’actuació política prioritària de l’agenda digital del Govern: tenir un territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel·ligents.

Inscripcions obertes

Fins al 7 de juny, les empreses que vulguin participar tenen temps de presentar la seva candidatura a l’edició d’enguany a la pàgina del concurs. Les solucions innovadores hauran de fer servir tecnologies digitals avançades per donar resposta a aquests sis reptes:

  • Monitoratge de l’ocupació en temps real. D’una banda, es pretén  millorar la gestió del trànsit de camions amb una solució que permeti la interacció amb els usuaris/clients, i d’altra, tenir una estimació més fidedigna de l’espai públic ocupat per les empreses mitjançant l’anàlisi i emmagatzematge d’imatges obtingudes per les múltiples càmeres ja instal·lades a la zona portuària.
  • Mobilitat en creuers i ferris. Per tal d’obtenir informació de la mobilitat dels vianants del Port i optimitzar la gestió de l’espai públic, es pretén obtenir un sistema tecnològic que permeti saber com s’estan movent els passatgers des del port cap a la ciutat tant en temps real com amb models històrics.
  • Utilització i aplicacions del mapa 3D del Port. Es pretén treure el màxim profit de les dades 3D que té el port de Barcelona, tot posant en valor l’alimentació automàtica de dades provinents dels mapes 3D del Port i cercant exemples concrets i tipus d’aplicacions com ara modelització ambiental o moviments de molls i dics.
  • Batimetria i estat dels molls mitjançant un dron aquàtic. Es vol optimitzar la inspecció dels molls i de la profunditat subaquàtica mitjançant un equip autònom que sigui capaç d’inspeccionar una zona i extreure’n mesures i imatges en alta resolució que puguin ser tractades després.
  • Mesura automàtica de volums i pesos. Amb l’objectiu d’industrialitzar la lectura de volum i pes de contenidors o cisternes, es vol mesurar en volum els residus sòlids que lliuren els vaixells amb una lectura automatitzada i fiable del volum recollit que es posi a disposició del Sistema d’Informació del Port.
  • Xarxa de sensors de contaminació marina. Es pretén disposar d’una xarxa de sensors en determinades localitzacions que siguin capaços de generar alertes automàtiques, combinat amb sistemes de verificació remota (drons, càmeres, etc.) per millorar la gestió de la contaminació al Port de Barcelona.

Un cop passat aquest termini, un jurat d’especialistes triarà les deu millors propostes, que competiran en la gran final que se celebrarà a finals de juny, en el marc del Saló Internacional de la Logística (SIL). Els tres guanyadors rebran premis en metàl·lic per valor total de 10.000 euros i podran fer proves pilot de les seves solucions sobre el terreny.

A més, gaudiran d’un espai a l’estand de la Generalitat de Catalunya a l’Smart City Expo World Congress que se celebrarà entre el 19 i el 21 de novembre.

Una infraestructura cabdal

La gran novetat d’aquest any és que no se centra en una població, sinó que els reptes han estat plantejats pel Port de Barcelona, una “infraestructura cabdal per al desenvolupament econòmic del país”, en paraules del conseller Puigneró. La voluntat de la Generalitat és, doncs, contribuir a la transformació digital del Port i millorar-ne la gestió i l’operativa mitjançant l’aplicació de tecnologies digitals avançades.

Durant la presentació, Puigneró ha destacat el salt endavant que fa aquesta competició: “fins ara hem ajudat a crear estratègies smart als ajuntaments del país per resoldre reptes locals i avui ajudem a impulsar l’estratègia smart d’una infraestructura cabdal pel desenvolupament econòmic del país”.  A més, ha reblat que “en la revolució digital que Catalunya vol liderar, els municipis són capitals, i el Port de Barcelona és capital per al desenvolupament econòmic i estratègic del país”.

Per la seva banda, Conesa ha volgut subratllar que “la innovació i la transformació digital són les eines per avançar en matèria de sostenibilitat i per incrementar el valor econòmic, social i ambiental que aportem a l’economia i a la societat”.

Les inscripcions estaran obertes fins al 7 de juny i les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic i l’oportunitat de fer proves pilot de les seves solucions sobre el terreny.