La NASA intenta fer volar un dron a Mart per segona vegada aquesta setmana

El dron “Ingenuity” preveu un enlairament de fins a cinc metres de la superfície de Mart

22 d’abril del 2021.- Aquest dilluns, i per primera vegada, un dron va sobrevolar la superfície d’un altre planeta. La NASA va celebrar amb èxit l’operació de l’Ingenuity que, amb un pes inferior a 2 kg i una hèlice preparada per operar un aire menys dens que el de la Terra, es va elevar de forma autopropulsada sobre la superfície de Mart. Aquest dijous, l’aparell tornarà a intentar l’operació de vol, aquesta vegada, amb una durada de 50 segons i una alçada de 5 metres.

Amb l’enlairament de l’Ingenuity es posicionen les bases per a la realització de futures missions a Mart i altres planetes. L’objectiu de la missió és demostrar la possibilitat de volar a Mart. En aquesta segona operació, realitzada aquest dijous 22 d’abril, l’aparell s’elevarà dos metres més que dilluns i, després un vol breu, s’inclinarà per moure’s lateralment 2 metres i s’aturarà per captar imatges en color en diferents direccions. Finalment, ha tornat al centre d’aterratge.

S’estima que per poder sostenir el dron és necessari disposar d’unes aspes de grans dimensions. Les de l’Ingenuity tenen 1,2 metres de diàmetre i giren a 2.400 revolucions per minut. Pel que fa al pes, supera lleugerament els 600 grams.

L’Ingenuity té previstos quatre vols més en els pròxims 31 dies. Els següents dos vols consistiran en un desplaçament horitzontal fins a mig kilòmetre i aterrarà en dos punts diferents dels de l’aeròdrom.

De cara al futur, disposar de drons com aquest podrien ser un suport molt  important per a les missions tripulades i, alhora, servir com a precedent per als astronautes que arribin al planeta en els pròxims anys.

Volant cap al futur

L’Helicopter Mars, Ingenuity, és una demostració tecnològica pionera en el vol amb motor en un altre planeta. Equipat en el rover Perseverance, l’artefacte va aterrar en superfície adequada per poder realitzar una sèrie de vols de prova en un entorn experimental de 30 dies marcians. El primer vol es va realitzar amb èxit el 19 d’abril de 2021.

Durant el primer vol, l’helicòpter es va enlairar fins a poc menys de 3 metres sobre el superfície, va planar breument en l’aire, va completar un gir i després va aterrar. Va ser una fita important, ja que es considera el primer vol amb motor a l’atmosfera de Mart i, alhora, el primer vol d’aquest tipus realitzat més enllà de la Terra. Posteriorment, l’equip va planejar vols experimentals addicionals de distància incremental i abast superior. Un cop finalitzada la demostració tecnològica, el Perseverance continuarà la seva missió científica.

Pots seguir els avenços de l’Ingenuity consultant aquest enllaç.