La nova normativa aprovada pel govern central permetrà l’ús de drons en vols nocturns i sobre multituds

El futur ‘Plan Estratégico de Drones’ es va publicar al BOE el dia 29 de desembre.

19 desembre 2017 – El passat dia 29 de desembre, es va incorporar al BOE el Reial Decret que amplia la normativa d’usos estatal sobre vehicles aeris no tripulats. La nova regulació permetrà el vol de drons en espais fins ara prohibits, com ara les zones properes a edificis, poblacions i multituds de persones, així com els vols nocturns.

El creixement del sector és el motiu principal per a modificar la norma. Segons ha informat el Ministeri de Foment, la nova regulació, que substitueix a la Llei 18/2014, garantirà “la seguretat de les operacions” i impulsarà “el creixement d’un segment emergent, íntimament lligat al desenvolupament i la innovació tecnològica”.

El Plan Estratégico de Drones’ es va aprovar al Consell de Ministres el dia 15 de desembre i s’uneix al marc regulador comú que la Unió Europea i el Parlament Europeu van acordar a finals de novembre per establir unes regles bàsiques de seguretat i privacitat que tots els països hauran de complir.

Per tal de sobrevolar zones habitades i volar de nit, s’haurà d’obtenir una autorització de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). També serà necessària una autorització, a més de personal format, equips preparats i un estudi aeronàutic de seguretat, per realitzar operacions dins de l’espai aeri controlat.

La norma espanyola regula també les característiques i condicions que han de complir les empreses que dissenyen, fabriquen i realitzen el manteniment d’aquests vehicles, a banda de definir els requeriments de formació per a nous pilots.

La norma que ha estat vigent des de l’any 2014 tenia caràcter temporal i establia els requisits mínims per a operar amb drons, tot i que no arribava a cobrir tots els possibles casos d’ús i activitats que s’han anat desenvolupant en els darrers anys al voltant d’aquesta tecnologia.

 

Font: Europa Press