La UE acorda la primera normativa comuna per regular l’ús civil de drons

El Parlament Europeu i negociadors del Consell Europeu han aprovat la primera regulació comuna de tot el territori europeu sobre ús civil de vehicles aeris no tripulats per millorar la seguretat i la privacitat.

05 desembre 2017 – El passat 30 de novembre, el Parlament Europeu i negociadors del Consell van aprovar un primer acord de normativa comuna per a l’ús civil de drons.

Marian Marinescu, membre del Parlament Europeu pel Grup Popular, ho va anunciar al seu compte de Twitter el mateix dia 30 al matí.

Amb aquesta normativa incipient, el Parlament pretén establir unes regles bàsiques de seguretat que els fabricants hauran de complir si volen comercialitzar els seus drons al territori europeu. Actualment, els UAV que pesin menys de 150kg s’han d’ajustar a les normes de cada autoritat nacional, que poden ser diferents entre elles.

El nou reglament s’està preparant amb l’objectiu d’introduir un nivell de seguretat comú a tots els països europeus i facilitar als fabricants la comercialització per tal de promoure aquest sector de futur. La Comissió Europea s’encarregarà de definir els requisits específics com ara els límits d’alçada, les distàncies màximes, els aterratges automatitzats o les normes per evitar col·lisions.

Cada país, per la seva banda, haurà d’assegurar que els operadors de drons i els aparells estiguin registrats i compleixen aquests requisits i per garantir la seguretat de les persones i el medi ambient.

La Comissió Europea estima que la indústria dron crearà fins a 150.000 llocs de treball en els propers anys.

Sector de l’aviació civil

La regulació que s’ha pactat també estableix una legislació de seguretat per al sector de l’aviació. Amb ella s’espera flexibilitzar el sistema de control de tràfic aeri tant a nivell europeu com dels estats membre per tal d’identificar abans els possibles riscos i mantenir un alt nivell de seguretat, incloent-hi la ciberseguretat, i competitivitat de la indústria europea.

Properes passes

A partir d’ara, l’acord provisional ha de ser aprovat pel Consell de Ministres (consistent en els governs europeus) i pel Parlament Europeu.

Font: Parlament Europeu