Oberta la convocatòria dels VII premis ‘Nit de la Robòtica’

Oberta la convocatòria dels VII premis ‘Nit de la Robòtica’

17 setembre, 2021

La Nit de la Robòtica se celebrarà el 21 d'octubre al Recinte Modernista de Sant Pau

El grup de treball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0 d’Enginyers Industrials de CatalunyaEnginyers Agrònoms, Enginyers de Camins, Canals i PortsEnginyers de Telecomunicacions i Enginyeria Informàtica, convoca, un any més, els premis ‘Nit de la Robòtica’.

Les candidatures es poden presentar fins el proper 26 de setembre i hi ha dues categories. La primera és el premi ‘Nit de la Robòtica’, per a professionals vinculats a Catalunya que hagin desenvolupat la seva activitat en el sector i es tindrà en compte la trajectòria professional, l’impacte de la seva activitat en aquest àmbit i el reconeixement entre altres professionals. La segona és el ‘Projecte de l’Any’, per a projectes duts a terme durant el darrer any a Catalunya o promoguts des Catalunya. En aquest cas, es tindrà en compte la novetat tecnològica de la solució proposada i l’impacte del projecte en l’entorn.

Els guardons es lliuraran el proper 21 d’octubre durant la Nit de la Robòtica, la trobada anual del sector que té lloc al Recinte Modernista de Sant Pau.

El jurat

El físic, enginyer i exrector de la UdG,  Joan Batlle, i l'enginyer impulsor de la xarxa CovidRobots, Andreu Veà, s’incorporen al jurat com a guanyadors de l’edició del 2020, al costat d’Alícia Casals, catedràtica de la UPC, Pere Homs Carles Soler, membres del grup de treball de Robòtica.

Expodrónica reunirà el sector dels drons presencialment en la seva setena edició

Expodrónica reunirà el sector dels drons presencialment en la seva setena edició

6 setembre, 2021

Enguany, Expodrónica estarà ubicada al World ATM Congress de Madrid del 26 al 28 d'octubre

Expodrónica, la fira de drons civils més rellevant del sud d'Europa, celebrarà la seva setena edició els dies 26, 27 i 28 d'octubre en format presencial. La 7a edició de l'esdeveniment se celebrarà en el marc de la World ATM Congress a Madrid.

Malgrat que s'esperava que Expodrónica 2021 se celebrés al setembre, s'ha decidit apostar per aquest de formar part de l'esdeveniment global al costat de World ATM Congress. Tal com destaca la fundadora i directora d'Expodrónica, Isabel Buatas, “l'aliança crea un esdeveniment únic de convivència, aprenentatge mutu i col·laboració. En aquesta nova era de mobilitat, la col·laboració és especialment important per a construir una societat més sostenible i, digitalitzada”.

El World ATM Congress espera diversificar la seva aposta expositiva i de programació donant la benvinguda a noves indústries emergents perquè participin en la futura evolució de l'espai aeri global com a complement a noves operacions i objectius comercials. La programació d'activitats i xerrades i part d'exposició se centrarà en el pavelló d'Expodrónica.

El dijous al migdia, quan conclogui el World ATM Congress, els convidats a l'esdeveniment podran participar en demostracions de vol a l'aeròdrom Cuatro Vientos de Madrid, on podran gaudir de noves tecnologies innovadores que ja permeten una integració segura i eficient de l'espai aeri en un entorn aeroportuari real.

Les inscripcions per al congrés obren el 15 de setembre.

AW-Drones obre un portal d’informació d’estàndards de drons per al seu ús comercial a tot el món

AW-Drones obre un portal d’informació d’estàndards de drons per al seu ús comercial a tot el món

1 setembre, 2021

L’eina en línia s’adreça a professionals del sector per donar suport a la regulació i promoure l'ús segur d’UAS civils a la Unió Europea

El projecte AW-Drones ha fet públic el Portal d’informació d’estàndards de drons, una eina que proporciona accés gratuït a les normes tècniques ja publicades o en desenvolupament per a l’ús comercial de drons a tot el món.

L’objectiu principal de la plataforma és donar suport a l’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) i a la Comissió Europea (CE) en el seu procés d’elaboració i definició de la normativa i procediments per a drons civils. Tanmateix, el dipòsit  també es convertirà en un portal informatiu rellevant centrat en drons, en el qual els experts puguin identificar fàcilment la informació rellevant i contribuir a l’extensió de la base de dades d’estàndards.

El portal proporciona accés immediat i permanent a les dades perquè qualsevol persona pugui utilitzar-les, descarregar-les i distribuir-les. Per a cada estàndard, l'usuari podrà trobar informació important, com ara el tipus, el seu estat (publicat, en curs, reconegut per EASA, etc.), l'organització i el grup de treball que ha produït l'estàndard, la cobertura dels OSA de SORA, juntament amb la seva descripció. Consulta el llistat d’estàndards en format de únic document.

En una segona fase del projecte, AW-Drones proposarà aquells estàndards tècnics més adequats per al compliment de la regulació europea d’operacions amb drons. Aquest compromís comptarà amb el consens dels principals grups d’interès, inclosos fabricants, reguladors, operadors, investigadors i organismes de fabricació d’estàndards, per garantir que la normativa sigui el més acordada possible. En paral·lel, AW-Drones, ha realitzat dues sessions de treball amb les parts interessades, la primera d’elles per identificar les prioritats i necessitats de la cadena de valor europea de drons i la segona orientada a donar suport a la implementació de l’U-Space a Europa.

El dipòsit s’actualitzarà periòdicament per donar a conèixer nova informació disponible sobre normes i regulacions. 

EbreDrone, autoritzada per fer tractaments aeris amb dron als cultius d’arròs

EbreDrone, autoritzada per fer tractaments aeris amb dron als cultius d’arròs

1 setembre, 2021

L'empresa membre de Catalonia Smart Drones, és pionera en aplicacions aèries amb UAS sectors com l'agricultura i la indústria

La startup ebrenca i membre de Catalonia Smart Drones, EbreDrone, ha aconseguit l’autorització del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per tal de realitzar tractaments aeris amb dron contra la Piriculariosi (Pyricularia oryzae) i l’Helminthosporiosi (Bipolaris oryzae) al cultiu de l’arròs al Delta de l’Ebre.

Els arrossaires ja han començat a aplicar les primeres dosis de tractament mitjançant el sistema aeri amb dron, aconseguint una major optimització en precisió, més facilitats a l'hora de prescindir dels mètodes manuals i majors beneficis per al sòl i el cultiu.

EbreDrone compta amb un equip de pilots amb experiència en treballs de camp per garantir la seguretat i eficàcia del tractament. L’empresa, amb seu a Amposta, és pionera en aplicacions aèries amb drons en agricultura i indústria i ha estat reconeguda com una de les 4 startups espanyoles seleccionades per 5G Barcelona i Wayra (Telefònica) per desenvolupar projectes d’innovació. EbreDrone treballa des de fa més de dos anys en diferents assajos de camp amb diferents productors i empreses líders del sector per tal d’incorporar la tecnologia dron al dia a dia dels pagesos.

A causa de la demanda creixent del sector, EbreDrone també està acompanyant directament a aquells pagesos que volen integrar la tecnologia dron per a fumigar els seus camps de forma autònoma, assessorant-los tant en la compra, posada a punt dels equips i formació, com en el servei tècnic i de camp. D’aquesta manera, els pagesos més innovadors tenen les millors eines per a treure el màxim rendiment d’aquestes aeronaus controlades remotament.

AESA obre el termini per a la conversió de certificats de pilots dron

AESA obre el termini per a la conversió de certificats de pilots dron

27 agost, 2021

Superada la data de l'1 de gener no es convertirà cap certificat o llicència

L'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) ha obert el tràmit per a la conversió dels certificats de pilot de dron, emesos abans de l'entrada en aplicació de la normativa europea el 31 de desembre de 2020. El procés d'actualització estarà disponible fins a l'1 de gener de 2022. A partir d'aquesta data, no es convertirà cap certificat o llicència.

El tràmit de sol·licitud de conversió de certificats es realitza a través de la seu electrònica d'AESA i està accessible en aquest enllaç, on també es pot veure un vídeo guia de sol·licitud de conversió de certificats i un document d'orientació.

La conversió l'han de realitzar els aquells pilots de drons/UAS que tinguin formació acreditada conforme a la normativa nacional prèvia a l’entrada en aplicació del Reglament d’Execució (UE) 2019/94

Els pilots hauran de complir uns requisits bàsics pel que fa a les dates d'expedició de certificats i llicències segons la finalitat de l'activitat realitzada i, a més, hauran de realitzar un curs pont de conversió de la part teòrica i pràctica.

AESA informa, també, que el procés de revisió de certificats i llicències no és automàtic i pot prolongar-se en el temps.

Consulta aquí tota la informació

Així funciona el dron aquàtic que netejarà la brossa dels ports catalans aquest estiu

Així funciona el dron aquàtic que netejarà la brossa dels ports catalans aquest estiu

22 juliol, 2021

Un robot escombra aquàtic netejarà l'aigua cada any, durant els mesos de maig i juny, a 12 ports catalans

La iniciativa, "Netegem els ports" té previst netejar dotze ports cada any a partir de l'any que veQuatre de les comarques de Girona, quatre de Barcelona i quatre de Tarragona, durant els mesos de maig i juny, just abans de la temporada nàutica. El compromís és de netejar la totalitat dels ports del país en un període de quatre anys.

Aquest dron és una embarcació amb buc de catamarà, que funciona amb un motor elèctric de bateries i un comandament a distància, amb càmera integrada, capaç de filtrar una superfície de 5.000 m2 de làmina d'aigua o un volum de 780 m3 per hora de feina, a dos nusos de velocitat.

Els experts insisteixen, però, que mesures com aquestes no són la solució definitiva per a un problema tan complex i tan gran, perquè els plàstics ja es troben arreu dels mars i oceans, a diferents fondàries, i amb dimensions molt petites.

Recorden que el que calen són mesures contundents per reduir els residus que generem, abans que acabin al mar.

La presentació i prova pilot del nou sistema de recollida de residus superficials als ports catalans s'ha fet aquest dilluns al port de Badalona.

Tecnologia i drons, protagonistes de la Mobile Week de Mollerussa

Tecnologia i drons, protagonistes de la Mobile Week de Mollerussa

19 juliol, 2021

L'acte ha apropar la tecnologia dron a la ciutadania i convida a la reflexió entorn les seves possibilitats

En el marc de la Mobile Week de Mollerussa, Catalonia Smart Drones ha participat en una xerrada i exhibició de drons en una jornada oberta a tothom al camp de futbol del municipi, amfitrió de les Dron Parties

El primer tinent d’alcalde, Pere Garrofé, ha explicat que l’ajuntament “tenia molt clar, com a ciutat smart, que s’havia de sumar” per segon any a la iniciativa. El director de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, ha assenyalat que han volgut fer “un pas més” i implicar-se en l’organització i coordinació.

El coordinador de la Mobile Week Mollerussa, Esteve Aymerich, va assenyalar que entre les activitats hi ha una taula rodona amb empresaris demà i una exhibició de drons dissabte..

Flock Drone Art presenta Lloret Drone Festival, el primer festival permanent de drones

Flock Drone Art presenta Lloret Drone Festival, el primer festival permanent de drones

14 juliol, 2021

Els divendres de juliol i agost, l'empresa membre de Catalonia Smart Drones realitzarà aquesta exhibició pionera a l'Estat espanyol

Lloret de Mar acollirà el Lloret Drone Festival els mesos de juliol i agost, el primer espectacle de drons de caràcter permanent i amb format de festival. L’empresa catalana i membre de Catalonia Smart Drones, Flock Drone Art, és pionera en el disseny i realització d’espectacles de llums amb tecnologia dron i de la que forma part Link Produccions.

Aquesta primera edició del Lloret Drone Festival comptarà amb una coreografia de 100 drons que il·luminaran el cel de la platja de Lloret de Mar amb un acompanyament musical. El fil conductor de l’espectacle estarà vinculat a la vila de Lloret de Mar i a les seves arrels marineres tot i que es mantindrà en secret fins a la nit de l’estrena.

El Lloret Drone Festival tindrà lloc tots els divendres de juliol i agost a les 22.30h i es podrà veure des del passeig marítim de la platja de Lloret.

Flock Drone Art és la primera empresa catalana que realitza espectacles de llums amb drons oferint una experiència innovadora, amb un nou concepte dins del món de l’espectacle. Una proposta avantguardista i respectuosa amb el medi ambient que recupera la màgia de la pirotècnia i l’actualitza amb les noves tecnologies. Espectacles aeris de llum amb drons que ofereixen la perfecta unió entre art i tecnologia.

Els drons de Mars Intelligence realitzen tasques de vigilància al Festival Vida

Els drons de Mars Intelligence realitzen tasques de vigilància al Festival Vida

6 juliol, 2021

Els UAS han evitat una desena d'accessos no autoritzats en el recinte de concerts

Imatges gravades pels drons al Festival Vida - Mars Intelligence

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la setena edició del Festival Vida, un esdeveniment que ha reunit més de 27.000 persones a Vilanova i la Geltrú. Com a novetat d’enguany s’ha disposat d’un sistema de control aeri amb drons, una aposta de l’organització del festival per garantir la seguretat i el control d’accés a l’àrea de concerts.

Mars Intelligence, membre de Catalonia Smart Drones, ha estat l’empresa seleccionada per al control perimetral del festival. Des de l’aire, els drons han realitzat tasques de vigilància de l’assistència d’acord amb el compliment dels protocols sanitaris. Els sensors de temperatura i els infrarojos dels aparells han permès detectar la posició de les persones, evitant les entrades no autoritzades al recinte. Les imatges captades pels UAS es controlen en directe des d’una furgoneta, que funciona com a centre de control.

L'equip de Mars Intelligence estava coordinat amb el personal de seguretat del festival per interceptar a les persones sense test abans que es barregessin entre el públic, així com l'entrada d'altres drons al recinte. Gràcies a l'operació es van poder dissuadir 10 salts a la zona de concerts.

En un moment com l’actual, controlar que les persones que accedeixen en un espai tinguin un test antígens negatiu és indispensable per a la celebració d’esdeveniments massius. Tanmateix, aquestes tasques de vigilància aèria proposen un nou format de seguretat que podria acabar imposant-se en els sistemes actuals.

La UPC desenvolupa un sistema basat en drons per comptar l’aforament real en grans esdeveniments

La UPC desenvolupa un sistema basat en drons per comptar l’aforament real en grans esdeveniments

28 juny, 2021

Un projecte de la UPC permetrà el 2023 tenir drons intel·ligents que calcularan amb exactitud l'aforament en espais oberts i tancats, tant de dia com de nit

Notícia original de 324

Una quinzena d'investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya treballen en un projecte per crear drons intel·ligents que podran comptar persones en grans esdeveniments i controlar-ne l'aforament.

Quanta gent hi va haver a les platges de Barcelona durant la revetlla de Sant Joan? I en un concert de Canet Rock? El 2023 la policia tindrà la manera de saber-ho amb detall, gràcies a drons que calcularan els aforaments en espais oberts o tancats, i tant de dia com de nit.

El projecte dels drons intel·ligents l'estan desenvolupant en un laboratori de la Universitat Politècnica de Catalunya. En plena pandèmia, una eina útil per saber si s'han de desallotjar espais o no.  

Cristina Barradora, cap del projecte de drons, explica que l'objectiu és poder donar a la policia una eina per prendre decisions: "L'objectiu és poder donar a la policia una eina més per poder prendre decisions. Quan veuen una situació on hi ha una certa ambigüitat de si estem en un límit determinat i si cal o no tancar l'espai perquè hi ha massa gent, o, al revés, deixar entrar més gent perquè s'estan aglomerant a l'entrada." Les imatges que veu el dron també es podran veure en un centre de control.

En plena pandèmia hauria estat una eina molt útil per saber si s'han de desallotjar espais o no

En el simulador, entrenen els drons perquè no xoquin amb edificis o l'enllumenat, i siguin autònoms. També volen aconseguir que el dron sigui capaç de pixelar les persones i d'aquesta manera preservar-ne la identitat.

Experts en intel·ligència artificial ja veuen cada vegada més a prop fer-los volar a les ciutats. Ender Çetin, doctorand de la UPC, explica que necessita implementar el seu projecte a la vida real.

Drons experimentals a la UPC

De fet, l'Agència Europea de Seguretat Aèria ja ha aprovat també una regulació expressa perquè els drons puguin volar sense problemes en un futur immediat.

Al laboratori també fan pràctica de vol de drons. En una zona controlada amb xarxes immenses perquè l'aeroport de Barcelona és a prop del Campus de la UPC de Castelldefels i hi ha problemes amb les restriccions del trànsit aeri.

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, apreti l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies