Catalonia Smart Drones organitza una jornada tècnica dedicada al procés de certificació d’aeronaus estipulat per la Unió Europea

Catalonia Smart Drones organitza una jornada tècnica dedicada al procés de certificació d’aeronaus estipulat per la Unió Europea

11 novembre, 2021

La sessió va comptar amb la participació d’Alter Technology, experts en proves de components i equips d'EEE per a l'espai i altres mercats tecnològics

Catalonia Smart Drones, amb el suport del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, va realitzar una sessió virtual sobre el procés de certificació de drons segons la nova normativa europea. La jornada va comptar amb la ponència de Jose Augusto Montero, UAS Project Manager de l’empresa Alter Technology TÜV Nord, qui va exposar amb detall el sistema de marcatges per categoria operacional i el seu impacte en l'ús de la metodologia SORA.

A partir del 2023, tots els drons hauran de disposar d’un marcatge estipulat per la Comissió Europea. És a dir, una etiqueta de classe i una etiqueta de potència sonora per tal de complir amb els requeriments associats a les tres categories operacionals. En una fase inicial, aquesta certificació d’aeronaus es proposa a vehicles i sistemes relacionats (a terra i a bord), sota la categoria oberta, segons la categorització operativa oficial. Tot i això, aquest abast s'ampliarà també a la categoria específica i certificada. Segons l’article 14 de la nova normativa europea,  el marcatge de la CE i preferiblement també l'etiqueta d'identificació de la classe del dron, s'han de col·locar a l’aeronau de forma visible i llegible, sempre que sigui possible.

 La jornada també va comptar amb la presentació institucional del gestor de Catalonia Smart Drones per la Generalitat de Catalunya, Jaume Sastre i la conducció de la sessió per part de la gestora de la comunitat de la Fundació i2CAT, Cristina Ramos. Al final de l’acte, els assistents van poder formular els seus dubtes i qüestions en un torn obert de preguntes per tractar casuístiques més concretes.

El brokerage event de la IoT Catalan Alliance i Catalonia Smart Drones aplega 39 solucions per innovar el sector industrial

El brokerage event de la IoT Catalan Alliance i Catalonia Smart Drones aplega 39 solucions per innovar el sector industrial

5 novembre, 2021

La jornada ha comptat amb la participació de 16 empreses, que han exposat les seves solucions tecnològiques als 12 reptes plantejats

Les comunitats IoT Catalan Alliance i Catalonia Smart Drones, amb el suport del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, han organitzat una nova edició del brokerage event del sector industrial. L’objectiu de la dinàmica, realitzada en format virtual, ha estat el de connectar el sector tecnològic a les necessitats de les empreses demandants del sector industrial.

El brokerage event ha comptat amb la participació de 16 empreses membres de les comunitats, que han presentat un total de 39 solucions basades en IoT i drons per donar resposta als 12 reptes plantejats per SEAT, SGS, Concentrol, Grup CELSA i Grup Alsina.

La IoT Catalan Alliance i Catalonia Smart Drones han qualificat el sector industrial d’estratègic pel que fa al desenvolupament i implantació de la Internet de les Coses i els drons. El potencial d’aquestes tecnologies permet oferir resposta a necessitats del sector, com ara la categorització i identificació d’elements, la millora de l’optimització dels recursos, el reforç en els sistemes d’alerta envers situacions de risc per als operaris, el monitoratge de vehicles a partir de la captació de dades de posició o bé la sensòrica  traçabilitat d’infraestructures.

A partir de l’aplicació d’aquestes noves tecnologies al dia a dia del sector industrial sorgeixen noves maneres de gestionar les plantes de producció i la prestació de serveis. La indústria 4.0 aporta un nou paradigma en el qual la digitalització permet una producció més eficient, optimitzant recursos i reduint costos operacionals, millorant al mateix temps la seguretat i l’eficiència dels treballadors, generant la possibilitat de crear nous serveis i negocis.

SEAT SA i Eurecat treballen en un projecte d’innovació pioner amb drons per transportar peces autònomament a la línia de producció

SEAT SA i Eurecat treballen en un projecte d’innovació pioner amb drons per transportar peces autònomament a la línia de producció

29 octubre, 2021

El projecte, pioner juntament amb Eurecat, que explora les possibilitats dels drons per optimitzar el subministrament logístic

Al taller 9 de la planta de Martorell, un dron vola entre les línies de producció. Es tracta de les proves d´un projecte pioner, juntament amb el centre tecnològic Eurecat, que explora les possibilitats dels drons per optimitzar el subministrament logístic.

Alba Gavilán, responsable de Digital Execution & Delivery al departament de Estratègia de Producció, explica que "l'objectiu d'aquest projecte d'innovació és explorar els avantatges de la mobilitat autònoma vertical per desaturar el terra i traslladar peces lleugeres d'una manera més ràpida, neta i eficient". Afegeix que "en un futur els drons podrien traslladar de manera autònoma components directament a la línia".

Aquesta innovadora fórmula, per ara en fase pilot, està pensada per aplicar-se a tota una flota de drons programats per volar de manera autònoma. Per aconseguir que es moguin per la fàbrica, els drons porten incorporat un sistema que detecta els elements del taller mitjançant sensors. “Això implica durant el projecte pilot molta feina de mapejat, programació i hores i hores de testeig també amb obstacles, per entrenar el dron davant qualsevol tipus de situació” , comenta Gavilán. El projecte d'innovació es va començar a gestar el 2019, acumula més de 1.500 hores de feina, i ha persistit fins i tot durant la pandèmia de la COVID-19.

Actualment a la planta de SEAT Martorell ja habita altres grups de robots que es mouen autònomament pels tallers, els AGVs (automated guided vehicles ), AMR ( autonomous mobile robots ) i el dron outdoor per a subministrament de components. Tot i això, l'equip de treball de drons, SEAT SA Squadrone, es va adonar que encara es podia optimitzar més la logística de fàbrica aprofitant l'espai aeri indoor : “Els drons tenen l'avantatge de poder moure's lliurement en el pla vertical, per cosa que facilitaran molt el transport de peces i complementaran la funció que els AGVs fan per terra” , apunta Gavilán. 

Per a Jorge Luis Martínez, responsable d'Innovació en Logística de SEAT SA, el futur de la logística passa per integrar el transport de peces dins i fora del taller fusionant aquest projecte indoors amb el pla de vol de drons outdoors ja existent. "Podríem connectar els proveïdors propers amb la fàbrica, allargant la seva línia de subministrament directament a la de producció i sense haver de dependre dʻopcions dʻemmagatzematge per a alguns components del cotxe elèctric en el futur" , explica.

“Aquest projecte és un exemple de col·laboració que materialitza la nostra transferència de coneixement sobre drons intel·ligents a aplicacions industrials a SEAT SA” , apunta Daniel Serrano, director de la Unitat de Robòtica i Automatització a Eurecat. “Una revolució del paradigma logístic per preparar-nos per al repte elèctric” , conclou Martínez.

Notícia original de SEAT

Com valores el sector dron a Catalunya?

Com valores el sector dron a Catalunya?

20 octubre, 2021

Emmarcat en el projecte europeu, Aerial Uptake, recollim una mirada general a la visió de l'ecosistema català

El mercat dels drons s’ha identificat com una zona potencial de creixement econòmic a tot Europa. No obstant això, la visió social dels drons pot tenir una connotació negativa fruit de la preocupació pública sobre privadesa i seguretat que afecten els ciutadans però també limiten diversos usos dels UAS.

Aquesta situació crea un repte: quines són, exactament, les barreres per a l’ús de drons per a finalitats comercials i públique? És possible que les tecnologies dron generin un veritable benefici social, comercial i, potencialment, mediambiental?

En el marc del projecte europeu Aerial Uptake, hem proporcionat una visió general sobre el mercat dels drons a Catalunya. A partir dels testimonis amb representants de l'administració pública, empreses fabricants, operadors i agents de la demanda, hem identificat la visió i els problemes clau, tant a nivell comercial com social, per aconseguir copsar els principals reptes i oportunitats.

Agraïments: ICARUS, UPC, Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Unitat aèria dels Agents Rurals, Unitat tècnica de seguretat aèria dels Mossos d'Esquadra, EbreDrone, SITEP, AIRK Drones, Fundació i2CAT. Ebre Iteaf, Aerofor Enterprise, Flock Drone Art, Jean Lesan Aerovisuales.

La III Nit de la Robòtica tornarà a retre homenatge als professionals del sector

La III Nit de la Robòtica tornarà a retre homenatge als professionals del sector

11 octubre, 2021

L'esdeveniment trindrà lloc el 21 d'octubre al Recinte Modernista de Sant Pau

El Grup de Treball de Robòtica organitza la VII Nit de la Robòtica com a instrument per tal que professionals que venen treballant i fent possible aquesta realitat puguin trobar-se en un acte pensat per a ells i dedicat a ells. L'acte posa en valor el rostre humà d'un sector estratègic on sovint l'accent recau en les màquines i ginys.

La setena edició de la Nit de la Robòtica es celebrarà el 21 d'octubre de 2021 a les instal·lacions del Recinte Modernista de Sant Pau a Barcelona. Actualment la convocatòria de participació als premis ja està tancada, però et pots inscriure a l'esdeveniment aquí.

La Nit de la Robòtica és un esdeveniment anual que es projecta amb els següents objectius:

  • Ser punt de trobada anual dels professionals de la robòtica industrial, de serveis i l’acadèmia
  • Reclamar protagonisme davant la societat de la significació econòmica i l’impacte social de la robòtica
  • Promoure la robòtica i ajudar a prendre consciència de les oportunitats que ofereix
  • Reconèixer la contribució dels professionals de la robòtica, així com les iniciatives i projectes innovadors
  • Esdevenir una fita al calendari que resulti un impuls per als professionals i les empreses del sector

El BNEW consolida Barcelona com a capital mundial de la nova economia

El BNEW consolida Barcelona com a capital mundial de la nova economia

7 octubre, 2021

Catalonia Smart Drones ha participat en aquesta edició moderant un panell dedicat al present i futur de la mobilitat aèria amb UAS

El Barcelona New Economy Week, un esdeveniment en format presencial i en línia organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), ha tancat la seva segona edició, projectant Barcelona com la capital mundial de la nova economia. Durant els quatre dies, el BNEW ha generat 240 hores de contingut sobre verticals de coneixement com la logística, la indústria digital, l’e-commerce, i les zones econòmiques, generant un interès rècord per part de més de 12.000 persones que han seguit l'esdeveniment en línia i 3.000 més que ho han fet presencialment.

Catalonia Smart Drones va participar en aquesta edició mitjançant un panell al BSMART sobre lliurament autònom amb UAS el 6 d’octubre. Cristina Ramos, gestora de la comunitat a la Fundació i2CAT, va moderar aquesta taula rodona, que va comptar amb Miquel Colom, de Singular Aircraft; Álex de la Torre González, d’AESA; Alba Gavilán, de SEAT; Pere Molina, de Geonumerics i Albert Zoroa, consultor freelance. La sessió va recollir la visió dels professionals pel que fa a la transformació de la mobilitat i la logística en els pròxims deu anys, especialment tenint en compte la presència de drons, cada cop més habituals en la nostra societat. Els participants també van comentar les capacitats i el potencial del sector, així com casos d’ús en els quals els UAS aporten un valor diferencial.

Per la seva banda, Advanced Air Mobility i Aldora Tech, membres de Catalonia Smart Drones, també van participar en el BNEW. Aitor Martín, d’Advanced Air Mobility, va formar part d’una taula rodona el dia 7 d’octubre per tractar el futur de la mobilitat aèria urbana (UAM) a la sessió BFUTURIST. En el BMobility del BNEW, ambdues empreses van compartir escenari el dia 8 d’octubre com a dues de les tres millor startups del sector de la mobilitat. Podeu recuperar les sessions de l'esdeveniment, registrant-vos a la pàgina oficial.

La Barcelona New Economy Week tanca així la seva segona edició reafirmant el seu paper com a catalitzador de la recuperació de l'economia mitjançant la generació d'informació d'alta qualitat i interès que pretén aportar solucions al context de la formació social i econòmica, amb un clar enfocament en la sostenibilitat i la digitalització.

La Fira de Sant Miquel de Lleida presenta el dron més gran d’ús agrícola

La Fira de Sant Miquel de Lleida presenta el dron més gran d’ús agrícola

7 octubre, 2021

L'esdeveniment clausura la seva 67a edició amb 100.000 visitants, 290 expositors i la fidelitat del públic professional

DJI Agras, dron especialitzat en agricultura

L’associació LleidaDrone i l’empresa lleidatana Aerofor, membres de la comunitat Catalonia Smart Drones, han presentat a la Fira de Sant Miquel de Lleida, el dron d’ús agrícola més gran destinat per a aquesta aplicació. El DJI T6 Agras, que mesura 252 centímetres de llarg per 221,2 d’ample i 72 d’altura i que, segons Fira de Lleida, "és capaç de fumigar 10 hectàrees en una hora".

Una altra de les novetats presentada per LleidaDrone a l'Àrea 5G Ponent és el projecte Crop Doc Terminal, una avançada aplicació d'Intel·ligència Artificial per detectar una malaltia coneguda com a foc bacterià en la pomera. L’aplicació implementa dos sistemes hardware, que permeten identificar la malaltia fent una fotografia de l’arbre
afectat i comparant-la amb més de 25.000 imatges de la planta en diferents estats (malalta o no), que l’aparell
té en memòria.

Sobre el DJI T6 Agras

Es tracta d'un dron amb un sistema de detecció capaç d'esquivar obstacles, que li permet polvoritzar fins i tot sobre arbres plantats en vessants inclinats. Té una gran capacitat de càrrega (incorpora un dipòsit amb 16 litres, a, que polvoritza fins a 6,5 metres d'ample). És capaç de fumigar 10 hectàrees en una hora, un 67% més que el model anterior. Malgrat les grans dimensions, el seu nou disseny modular permet reduir fins a un 75% el seu volum per facilitar el transport. El cos de l'aeronau està fabricat en fibra de carboni, que aporta més lleugeresa i resistència. El control a distància abasta fins als 3 km.

L’aerotaxi català que promet estalviar més de 200 hores de viatges urbans a l’any

L’aerotaxi català que promet estalviar més de 200 hores de viatges urbans a l’any

4 octubre, 2021

Advanced Air Mobility, membre de la comunitat, ha dissenyat un prototip que arribarà a una velocitat màxima de 300 km/h i vol tenir un preu per viatge similar al dels taxis convencionals

Advanced Air Mobilty (AAM), la start-up amb seu a Sant Quirze del Vallès, ha presentat a l’Exponential Day #3 organitzat per ACCIÓ un prototip de taxi aeri elèctric sota demanda que promet estalviar una quarta part dels viatges que fan els catalans, entre 200 i 300 hores l’any en trajectes urbans i interurbans. La companyia especialitzada en el sector de la mobilitat aèria personal estima que el nou vehicle arribi a una velocitat màxima de 300 km/h i tingui un import al voltant dels 200.000 euros.

“Volem democratitzar l’accés a l’aerotaxi i que tothom el pugui agafar”, ha assegurat el CEO d’AAM, Aitor Martín. És per això que el preu per viatge esperat del seu servei serà similar al dels taxis convencionals, modificant la tarifa perquè, en lloc de calcular-la en funció dels quilòmetres recorreguts, ho faci en funció dels minuts de vol. El responsable de la companyia defineix la seva proposta com a “disruptiva”, atès que “canvia radicalment la mobilitat urbana” i “pretén canviar el concepte de ciutat que coneixem avui en dia”.

Un vehicle autònom i 100% elèctric

El taxi volador d’Advanced Air Mobility utilitza una tecnologia d’ales fixes similar a la dels avions STOL (Short Take-Off and Landing) que possibilita enlairaments i aterratges amb molt poca superfície, de menys de 50 metres, la qual cosa permet utilitzar pistes d’heliports. El vehicle és 100% elèctric i autònom, i en la cabina hi poden viatjar fins a dues persones. “Tenim una eficiència entre 5 i 10 vegades major als nostres competidors i uns costos 10 vegades inferiors”, assegura Martín.

Actualment, el projecte d’AAM es troba en una fase de prototipatge a escala real, la segona d’un projecte de tres parts. La darrera consistirà a aconseguir les certificacions necessàries a Europa i a Amèrica del Nord per validar el producte i començar a comercialitzar-lo, un procés que esperen iniciar el 2025, amb els Estats Units com a mercat d’entrada.

Font: Metadata

Oberta la convocatòria dels VII premis ‘Nit de la Robòtica’

Oberta la convocatòria dels VII premis ‘Nit de la Robòtica’

17 setembre, 2021

La Nit de la Robòtica se celebrarà el 21 d'octubre al Recinte Modernista de Sant Pau

El grup de treball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0 d’Enginyers Industrials de CatalunyaEnginyers Agrònoms, Enginyers de Camins, Canals i PortsEnginyers de Telecomunicacions i Enginyeria Informàtica, convoca, un any més, els premis ‘Nit de la Robòtica’.

Les candidatures es poden presentar fins el proper 26 de setembre i hi ha dues categories. La primera és el premi ‘Nit de la Robòtica’, per a professionals vinculats a Catalunya que hagin desenvolupat la seva activitat en el sector i es tindrà en compte la trajectòria professional, l’impacte de la seva activitat en aquest àmbit i el reconeixement entre altres professionals. La segona és el ‘Projecte de l’Any’, per a projectes duts a terme durant el darrer any a Catalunya o promoguts des Catalunya. En aquest cas, es tindrà en compte la novetat tecnològica de la solució proposada i l’impacte del projecte en l’entorn.

Els guardons es lliuraran el proper 21 d’octubre durant la Nit de la Robòtica, la trobada anual del sector que té lloc al Recinte Modernista de Sant Pau.

El jurat

El físic, enginyer i exrector de la UdG,  Joan Batlle, i l'enginyer impulsor de la xarxa CovidRobots, Andreu Veà, s’incorporen al jurat com a guanyadors de l’edició del 2020, al costat d’Alícia Casals, catedràtica de la UPC, Pere Homs Carles Soler, membres del grup de treball de Robòtica.

Expodrónica reunirà el sector dels drons presencialment en la seva setena edició

Expodrónica reunirà el sector dels drons presencialment en la seva setena edició

6 setembre, 2021

Enguany, Expodrónica estarà ubicada al World ATM Congress de Madrid del 26 al 28 d'octubre

Expodrónica, la fira de drons civils més rellevant del sud d'Europa, celebrarà la seva setena edició els dies 26, 27 i 28 d'octubre en format presencial. La 7a edició de l'esdeveniment se celebrarà en el marc de la World ATM Congress a Madrid.

Malgrat que s'esperava que Expodrónica 2021 se celebrés al setembre, s'ha decidit apostar per aquest de formar part de l'esdeveniment global al costat de World ATM Congress. Tal com destaca la fundadora i directora d'Expodrónica, Isabel Buatas, “l'aliança crea un esdeveniment únic de convivència, aprenentatge mutu i col·laboració. En aquesta nova era de mobilitat, la col·laboració és especialment important per a construir una societat més sostenible i, digitalitzada”.

El World ATM Congress espera diversificar la seva aposta expositiva i de programació donant la benvinguda a noves indústries emergents perquè participin en la futura evolució de l'espai aeri global com a complement a noves operacions i objectius comercials. La programació d'activitats i xerrades i part d'exposició se centrarà en el pavelló d'Expodrónica.

El dijous al migdia, quan conclogui el World ATM Congress, els convidats a l'esdeveniment podran participar en demostracions de vol a l'aeròdrom Cuatro Vientos de Madrid, on podran gaudir de noves tecnologies innovadores que ja permeten una integració segura i eficient de l'espai aeri en un entorn aeroportuari real.

Les inscripcions per al congrés obren el 15 de setembre.

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, apreti l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies