Robòtica de camp en temps real a Eurecat

Des de Catalonia Smart Drones fem un resum de les jornades del passat Mobile World Congress 2017 i presentem els membres de la comunitat que hi van assistir

Barcelona, 26 maig 2017 – Eurecat va néixer a principis del 2015 com un nou centre tecnològic català fruit de la fusió de sis centres tecnològics avançats. Al centre es realitza recerca aplicada per donar resposta als problemes que plantegen els clients i compten amb 16 línies de treball, entre elles la robòtica i l’automatització.

Daniel Serrano, responsable del grup d’investigació de Sistemes Autònoms a Eurecat, durant el MWC

La robòtica és un sector transversal, i per aquesta raó el centre ha diversificat les seves activitats entre localització, control, intel·ligència artificial o col·laboració multirobot, centrant-se en aplicacions i sectors que necessiten funcionalitats complexes per entorns reals. “Fem robòtica de camp en temps real a ports, bases militars, etc., però mai en entorns controlats”, explica Daniel Serrano, Head of Autonomous Systems Group Robotics & Automation Unit d’Eurecat, que considera que els dos sectors on més valor aporta Eurecat són les emergències de seguretat i les inspeccions i infraestructures.

Pel que fa a les emergències de seguretat, entren en joc la immediatesa i la complexitat de les operacions, ja que no es compta amb una infraestructura de comunicacions ni amb mapes previs, a banda del fet què s’ha de compartir espai amb les organitzacions que estan treballant sobre el terreny. En aquest context, és la robòtica autònoma la que aporta valor.  Eurecat duu a terme el projecte Icarus, centrat en el desenvolupament d’un conjunt integrat de robots per assistir als equips de cerca i rescat en el procés de detecció, localització i rescat de supervivents.  

Els projectes actius del centre en relació amb els drons al sector d’inspeccions i infraestructures són Inspectio, Copilot, Arsi, Built2spec, Smarts i Nature4cities. Per Inspectio i Copilot treballen directament amb la Generalitat de Catalunya per fer transferència de coneixement i donar continuïtat a Icarus. Eurecat pretén aconseguir l’automatització de la inspecció de torretes elèctriques o ponts, a més d’automatitzar el concepte del copilot i comercialitzar-ho. Asseguren que si a qualsevol dron amb una funcionalitat determinada se li integra el producte “copilot” es pot obtenir una navegació més avançada. ARSI és un dron completament autònom que s’utilitza per inspeccionar el clavegueram de Barcelona. Es tracta d’un mapatge en 3D per a la inspecció que detecta una tipologia preestablerta de deu defectes, com poden ser bretxes o acumulació de deixalles a les clavegueres.

L’equip d’Eurecat al centre de proves BCN Drone Center

El projecte BUILT2SPEC utilitza drons per fer auditoria d’obres al sector de la construcció. Es generen mapes 3D densos de l’obra i es fa la comparació del que es va planejar i el que es va construir finalment. L’objectiu de Smarts, en col·laboració amb el departament de Materials de la Universitat de Vic, és preservar el patrimoni cultural. Consisteix a realitzar diferents anàlisis de components, generant models digitals al llarg del temps, avaluant amb drons el possible deteriorament dels edificis. Després, amb aportacions de robòtica aèria, s’apliquen de forma controlada esprais que ajuden a alentir el deteriorament del patrimoni. El darrer projecte pel qual Eurecat fa servir vehicles aeris no tripulats és NATURE4CITIES, on treballen conjuntament amb urbanistes, arquitectes i ajuntaments amb l’objectiu de desenvolupar polítiques que impulsin zones verdes a espais urbans. L’ús de la tecnologia dron permet avaluar l’èxit o l’impacte d’aquestes polítiques, funcionant com un sensor de ciutat.