Una plataforma de voluntariat digital entre veïns guanya el concurs d’aplicacions innovadores ‘Hackovid’ destinat a trobar solucions als reptes socials del confinament

El concurs, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i la Fundació i2CAT amb el suport de la Mobile World Capital Barcelona, ha aplegat la participació de més de 300 programadors i desenvolupadors TIC

 

  • La plataforma Ajudem.cat facilita el voluntariat ciutadà mitjançant la publicació de serveis altruistes entre veïns, ofereix informació i recomanacions i compta amb una plataforma de videotrucades lliure
  • El segon, tercer i quart premi han estat per a solucions que promouen el comerç local i de proximitat, i el cinquè se l’ha endut una aplicació de mentoria a distància en vídeo per a docents i alumnes d’Infantil i Primària
  • El premi especial de la Digital Future Society (Mobile World Capital Barcelona) ha estat per a la solució Nebots, un servei web d’assistència tècnica especialment pensat per donar suport tècnic voluntari a gent gran
  • La Hackovid va rebre 60 propostes de serveis web o aplicacions que es posaran a disposició de la ciutadania a través d’un market o bé integrades com a nous serveis dins de l’APP ConfinApp

Notícia original del Dept. de Polítiques Digitals.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va presidir ahir l’acte telemàtic de lliurament de premis de la Hackovid, la hackató organitzada per Polítiques Digitals amb la col·laboració de la Fundació i2CAT i la Mobile World Capital Barcelona per promoure la participació de ciutadania i sector TIC en la identificació i solució mitjançant eines digitals innovadores als reptes socials relacionats amb el confinament i postconfinament per la crisi de la Covid-19.

Puigneró va felicitar els equips guanyadors i els va agrair, a ells i a tots i cadascun dels i les participants, el seu esforç, talent i implicació. Un talent tecnològic que, segons el conseller, “té un gran paper en la construcció de la Catalunya del demà”. En aquest sentit, el conseller va assegurar que “la crisi de la Covid-19 ha evidenciat fins a quin punt les tecnologies poden ser unes grans aliades no només per sortir de la crisi sanitària, sinó també per construir un futur amb més progrés i amb més oportunitats”. “La tecnologia és i serà una gran aliada per donar sortida als reptes que tenim com a societat”, va reblar.

Durant tota la Setmana Santa, els 100 equips de programadors i desenvolupadors TIC inscrits a la hackató van estar treballant intensament en els seus projectes tecnològics, que s’han materialitzat en un total de 60 propostes de serveis web o aplicacions per donar resposta als principals reptes exposats i votats per la ciutadania.

D’entre les 60 solucions presentades, el jurat n’ha destacat les 5 més innovadores i amb més impacte social, que han obtingut un premi en metàl·lic per un import total de 17.000 euros perquè els seus dissenyadors puguin seguir desenvolupant-les i impulsar-ne la seva implementació, mentre que la Mobile World Capital Barcelona, a través de la Digital Future Society, n’ha triat una sisena per al premi especial, dotat amb 5.000 euros, a la solució tecnològica que més valor ofereix als col·lectius de risc d’exclusió social.

El Departament de Polítiques Digitals posarà a disposició de la ciutadania totes les solucions proposades, hagin obtingut o no premi en metàl·lic, a través de la seva publicació a un market o bé integrades com a nous serveis dins de l’APP ConfinApp.

Solucions guanyadores a les necessitats més votades

Les propostes guanyadores donen resposta a alguns dels reptes més votats per la ciutadania d’entre les 175 necessitats socials identificades durant la fase de participació ciutadana de la hackató, com ara la reactivació del comerç de proximitat; l’aprovisionament d’aliments i serveis per a famílies en risc, o els recursos digitals per a alumnat i professorat.

Els equips i solucions guanyadores són:

1r Premi: AJUDEM.CAT – La plataforma digital desenvolupada per l’equip Ajudem.cat permet als usuaris publicar serveis altruistes i visualitzar la resta de serveis disponibles, promovent així el voluntariat entre ciutadans.

2n Premi: CORONATIQUETS – L’equip Upcoders_a ha desenvolupat una aplicació destinada a facilitar a comerços i clients la compra presencial reduint el risc de contagis.

3r Premi: REGALOCAL – Servei web gratuït desenvolupat per l’equip Codegram que permet adquirir cupons de regal en comerços locals per poder bescanviar un cop aquests tornin a obrir.

4rt Premi: TRICK-TROC – L’equip Dream Team és l’artífex d’aquesta plataforma e-commerce de promoció de la venda en línia i distribució de productes de comerç local.

5è Premi: EDUKIAPP – Aplicació de classes a distància en vídeo per docents i alumnes d’educació infantil i primària creada per l’equip Covid-Tech.

Premi Especial Digital Future Society: NEBOTS – Servei web i telefònic d’assistència tècnica voluntària als ciutadans desenvolupat per l’equip Kylo.

Tota la informació sobre la Hackovid es pot trobar a hackovid.cat i a l’app ConfinApp (confinapp.cat).